Bugün...

yaşadığım yer karabük,ama istanbulda da havanın fena nemli olduğunu biliyorum..
antepte yada adana da olanlar varsa,oralarda kavruluyormuş..

guiza nın karısı nuria bermudez ;) muhabirin sorduğu"guiza neden gol atamıyor" sorusuna "galatasaray maçını bekliyor" demiş.

beklesin beklesin 10. haftaya kadar aradaki puan farkını 10 a çıkarırız biz. :)

tarihte bugün
4-11 eylül 1919
Sivas kongresi

Madde 1
Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, ayrılamaz

Madde 5
Manda ve himaye kabul olunamaz.

Özellikle bekledim bu saate kadar, zaman zaman içi bomboş mesajların yazıldığı bu başlığa birileri ulusal tarihimizin en önemli günlerinden biriini anımsar mı diye.

Sadece Esra Hanım. Teşekkürler...

Onur Yavuz' Alıntı:
Özellikle bekledim bu saate kadar, zaman zaman içi bomboş mesajların yazıldığı bu başlığa birileri ulusal tarihimizin en önemli günlerinden biriini anımsar mı diye.

Sadece Esra Hanım. Teşekkürler...
Aslında ben biliyorum , yazıcaktımda kolum uyustu :) . Yoksa Esra abladan önce ben yazacaktım . Kusura bakma .. :)

İki gün sonra İzmir'in kurtuluşu. Şimdiden yazayım da, benden önce kimse yazmasın. : )

Şaka bir yana da, şaka gibi bir güne girdim. Birisi elimde olmadan, diğeri kendi elimde olan iki şeyi noktaladım. Böylesi daha iyi galiba.

07 Eylül 1913

İLK KÜREK YARIŞINI KAZANDIK

1913 yılında İstanbul?un Moda koyu ilginç ve yeni bir organizasyona sahne olur. İlk kez kürek yarışı yapılacaktır. Ancak yarışın özelliği ilk kez Türklerin yarışacak olmasıdır. O güne kadar sadece İngilizlerin ve İstanbullu Rumların kullandığı teknelerle bu kez Türkler yarışacaktır. Yarışa İstanbul Sultanisi ile Galatasaray Sultanisi?nin öğrencileri davet edilir. 7 Eylül 1913 günü yapılan yarışları devrin padişahı Sultan Reşat da Ertuğrul Yatından izler. Padişahın gelmiş olması dolayısıyla da büyük bir kalabalık da toplanır Moda sahillerinde.
Ve yapılan yarışın sonunda Galatasaraylılar birinci olacaktı. Galatasaraylı kürekçiler sadece bir yarış kazanmakla kalmayacak aynı zamanda tarihe ilk kürek yarışını kazanan Türkler olarak da geçeceklerdi.

Yanlış hatırlamıyorsam eğer, bugün bir zamanlar çok sevdiğimiz ama bu sevgimize karşılık verememiş, kendini Metin Oktay gibi Hakan Şükür gibi Paidar Demir gibi Galatasarayın unutulmazı yapabilecekken, Parayı buna tercih eden (çokda iyi yapmış tanımış olduk kendisini bu olay vesilesiyle) ismini bile telaffuz etmek istemediğim bi futbolcu arkadaşın doğum günü.

ATATURK_resimleri_49.jpg

9 Eylül..

Türk Kurtulus Savaşı 'nın 30 Agustos 1922 'de baslayan KESİN ve SON ZAFERLERİ Eylül ayı içinde birbirini kovalıyarak İZMİR 'e dogru ilerler. Bu bakımdan Eylül ayı için "Ulusal Kurtuluslar Ay ı" tanımını getirebiliriz. 30 Agustos ile İzmir'in Türk Bayragi'na kavustugu 9 Eylül arası sadece ve sadece 10 gündür. Pençe pençe bir bogusma sonucu Dumlupınar'dan bir zaferle ayrılan Türk Ordusu düsmanın pesine düserek amansız bir kovalamaca sonucu 9 EYLÜL sabahı Belkahve sırtlarına ulasmıstır..

İzmir'in kurtulusu ,Ege'nin kurtulusudur. Türk Halki'nin Kuva-i Milliyesi ile, düzenli ordulari ile, milisi, efesi, çetecisi, köylüsü, esnafi, kadini, kizi ve kizani ile yürüttügü ulusal kurtulus eylemi, adım-adım, köy-köy, kasaba-kasaba, kent-kent, Ege'yi özgürlügüne kavustururken, tüm ulusun özgürlügünü de getirmekte ve Cumhuriyet Türkiye'sinin kurulusunu müjdelemektedir. 1 Eylül 1922'de önce Usak ilimiz kurtulmustur. 2 Eylül'de Türk Ordusu Eskisehir'deydi. 3 Eylül günü Dursunbey, Ödemis, Emet, Esme, Sindirgi ve Tavsanli düsmandan geri alinmisti. 4 Eylül'de Tire, Bayindir, Buldan ve Simav, 5 Eylül'de Nazilli, Alasehir, Bilecik, Gördes ve Salihli, 6 Eylül'de Akhisar, Balikesir, Söke, Gönen ve Inegöl, 7 Eylül günü Aydin, Turgutlu, Kusadasi, 8 Eylül'de Kemalpasa, Burhaniye, Manisa, Selçuk, 9 Eylül'de İzmir, Menemen, Edremit, 11 Eylül'de Bursa, Foça, Gemlik ve Orhaneli, 12 Eylül'de Mudanya, Kirkagaç ve Urla, 13 Eylül'de Soma, 14 Eylül'de Bergama, Dikili ve Karacabey, 15 Eylül'de Alaçati ve Ayvalik, 16 Eylül'de Çesme, 17 Eylül'de Bandirma ve 18 Eylül'de Erdek düsman isgalinden kurtarılmıstır..

Bu kurtulus heyecanı her Eylül ayında Ege'nin tüm il ve ilçelerini sarar. Her yöre kendi imkanlari içinde bir tören yürüyüsünün etrafinda halkalasan ve günün anlamini belirten konusmalar içeren etkinlikleri yasar. Ve her törende halkimizin gözleri, "Kurtulus Savası" nın yaşlı gazileri Kuva-i Milliye'cilerimizin üzerinde gezinir ve gözler bu savas kahramanlarımızı öpücüklere bogar. Tarihimizin en parlak sayfalarini süsleyen bu kurtuluslar zinciri Anadolu'da Emparyalizme karsi MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ün önderliginde kükreyen bir mazlum ulusun ordusunun ZAFER YÜRÜYÜSÜ ile saglanmıstır..

Kerem