Darius Songaila

Bana zaman zaman geçen seneki Rancik'i hatırlatıyor. Bazen inanılmaz işler yapıyor belki ama çoğu zamanda savunmada ve hücumda çok basit hatalar yapıyor. Belki konuşmak için erken ama kendisinden daha fazla bir performans bekliyordum. En azından şu ana kadar beklentilerimi karşılayamadı maalesef. Bu yüzden de Zaza'nın transferi önemli. Giderse de mutlaka bir 5 numara şart bize.

Songaila ile 5 numara transferinin ne alakası var? Hoca Andrici ve Furkanı 4 numarada hiç düşünmüyor, Zaza da pivot yani Songaila'dan verim alamazsak 5 numara değil 4 numara transferi gerekir.
 
Ben Oktay hocanın 4-5 ayrımını kesin çizgilerle yaptığını düşünmüyorum, dolayısıyla Songalia, Andric, Furkan ve Cevher'den herhangi ikisi herhangi bir zamanda yan yana oynayabilir. Bu oyunculardan Furkan ve Zaza 5 numaraya daha yatkın gibi görünen oyuncular ama dediğim gibi, hocamızın sisteminde kesin hatlarla çizilmiş 4 ve 5 numara ayrımının olduğunu düşünmüyorum. Songalia'nın yerine transfer gerekir diyebilmek için çok erken ama en azından benim nazarımda şu ana kadar beklentilerimin altında olduğunu söylemem lazım. Özellikle savunmada ve ribauntlarda. Yoksa kalitesiz bir oyuncu demek kendisine büyük haksızlık olur.
 
Hocam şu anda Songaila yerine diyebileceğin oyuncu sayısı avrupada 3 bile değildir.Onun için kapatalım bu defteri.Zamanla düzelecektir.Şu anda Avrupanın en iyi 4 numaralrından birine sahipken onun yerine gibi bir cümleyi kabullenmek zor!
Başka alanlara yoğunlaşalım.
 
Şimdi Rytas ve Asvel maçlarında kötü oynayıp burda şov yapsaydı ancak burda oynar Euroleague maçlarında nerdeydi diyecektiniz. Adam elemelerde zor anlarda takımı ayakta tuttu, şimdi kupada kötü oynuyor diye eleştiri yağmuruna tutuluyor.
 
Melih,elemelerdeki 2.maç hariç diğer maçlarda da vasatı aşamamıştı. Özellikle ribaund istatiklerini inceledim ama maalesefki bu konuda bile 2-3 oynayan Shipp'in bile çok çok gerisinde.
 
Shipp geçen sene takımın ribaund kralıydı. Bu sene de ribaundlardaki en etkili oyuncumuz diyebiliriz. Yanlış bir örneklendirme olmuş.
 
Shipp kıyaslaması abest olmuş açıkçası..shipp pozisyonuna göre çok iyi bir ribaundcu..Songaila ise hiç bir zaman çok iyi bir ribaundcu olmadı..Songailayı ribaundlarıyla filan değerlendirmemek lazım..Orta mesafe şutu,pozisyon bilgisi,bitiriciliği songaila kadar iyi olan kaç tane 4 numara var..Songaila en iyi zamanlarında mevkisinin en iyi oyuncularından biriydi..o yüzden eleştirirken daha mantıklı olmak lazım..Songaila güçsüz diyebilirsiniz evet eskiye oranla güçsüz ama songailayı ribaundlarıyla değerlendirmemek lazım..

Songaila pozisyonunda avrupanın en iyi bitiricilerindendir ve takımımız için büyük kazançtır..Savunmada ise ne lakovicin ne de songailanın aksadığını düşünmüyorum..Songailayı doğru yerde topla buluşturmak yeterlidir..
 
Bizim geçen sene yaşadığımız en büyük sıkıntılardan biri ribaund ve blok sıkıntılarıydı ve bu eksikliklerden dolayı ben yapılan transferin bu eksikliği giderecek özellikte olmasını beklerdim. Şimdi Zaza ve Furkan'ın insan üstü çabası ile bu eksik tamamlanıyor ancak mesele sadece ribaunt meselesi değil, sadece bu iki maçta bile ne kadar kolay turnike ve pota altı basketi yediğimizi görmediniz mi? Tabiki burada tüm sorumluluğu Songalia'ya atmak doğru olmaz, ayrıca yeri geldiğinde hücumda da önemli katkısı olduğunu söyledim ancak ben savunma anlamında kendisinden henüz verim alamadığımızı düşünüyorum.

Ayrıca Lakoviç için transferi döneminde söylenen,kötü savunmacı sözlerine katılmıyorum. Kendisi savunmada elinden gelen tüm çabayı gösteriyor ve açıkçası ben kendisinden savunma anlamında gayet memnunum şu ana kadar. Tabiki bir Gordon kadar katı savunmacı değil ama takım savunmasını kesinlikle aksatmıyor. Hücumda katkısından bahsetmeye gerek yok zaten. Ayrıca kendisini izlemek benim için her zaman keyif. Yorulmasa 40 dk izlenecek bir oyuncu.
 
Esvet bey söylediklerinizde haklılık payı var ama özelliklede savunma anlamında songailadan daha fazlasını beklememek lazım..Onun iyi olan yönlerini ortaya çıkarıp kötü olan yönlerini gizlemeyi başarabilirsek daha efektif bir şekilde faydalanabiliriz..Savunmada açıkları oldukça fazlalaşmış songailanın ve bunu çoğu zaman pozisyon bilgisiyle kapatıyor ama fiziksel defektleri bazen yumuşak kalmasına sebep oluyor haliyle..Onun hücum yeteneklerinden,hücumda doğru anda doğru yerde olmasından,orta mesafe şutlarından,bazen pota altı birebirlerinden faydalanmak gerekir..

Yoksa tabi ki haklısınız pas aldığı anda dönerken top kaybı konusunda çok elverişli bir kaç kez o şekilde top kaybetti,bugünde az kalsın kaybediyordu ama dediğim gibi onu bu defektleriyle kabul etmeli ve ona göre kullanmalıyız derim ben..
 
Esvet bey bu konuda israr ettikçe farklı yanlışların içine giriyorsunuz,belliki Songaila'yayı çok iyi tanımıyorsunuz.Eleştirdiğiniz noktalar bile bunu çok net gösteriyor.Songiala gücüne kavuşunca avruapaa'ki en iyi bitirici 4 numaralardan birisi hatta en iyisi olacaktır.Zaten kendiside bunun için alınmıştır,zira savunmaya sertlik katsın ribauntları toplasın diye bu oyuncuyu alan,basketbol fakiridir.Fazla kasmayalım bence.Yanlışlar dahada artıyor çünkü.

Yaptığınız Teodosic'i alıp dış şutu çok net değil diye eleştirmeye benziyor.Buda olmuyor!
 
Yazinin sonunda gelecek muhtemel "Neden aldik o zaman?" sorularinin simdiden onunu keseyim: "En iyi seceneklerden biriydi."

Songaila'nin,

1) NBA'de bir sezon boyunca dogru duzgun forma sansi bulamadigini belirtelim. Gecen yaz Dunya Sampiyonasi'nda da oynamadigi icin neredeyse 1 seneyi askin suredir competitive maclardan uzakti. Adiniz, kaliteniz ne olursa olsun bu sizi basketbol anlaminda geri goturur, toparlanmak zaman ister.

2) Bu adam butun bu hamligin uzerine 19 gunde 11 mac yapti. Eurobasket'ten soz ediyorum. Hatta sanirim onlar son macini 17 Eylul'de yaptilar. 18 gunde 11 mac oluyor. Hic dinlenmeden oradan kosup, bizim kampimiza katildi. Hazirlik maclari, Euroleague maclari derken fizik olarak iyice dustu.

Bakiniz butun bunlar kolay degil. Bu yorgunlugu profesyonel anlamda spor yapmis olan insanlar cok iyi bilir. Beyniniz emreder ama vucudunuz bir turlu itaat edemez.

Songaila'nin muthis bir hucum silahi, pasor oldugunu soylememe gerek yok. Ikili oyunda hem devrilerek, hem de acilarak sayi uretebilen bir isim. Dolayisiyla bizim hucum akiskanligimiz acisindan oldukca onemli. Goreceksiniz, sezon ilerledikce zor anlarda eline guvenebilecegimiz bir isim olacak.

Bunun yani sira kendisini ribauntlar ile vurmak yersiz zira kariyerinin en iyi doneminde bile kendisi iyi bir ribauntcu olamamistir ve ribaunt ozelligi yuzunden takima katilmamistir. Shipp sagolsun havuza dusen toplari o kadar iyi topluyor ki uzunlara pek is dusmuyor. Furkan var, simdi Zaza da var... Yeri geldiginde, oynadiginda Caner de cok ektra katki yapiyor. Kisacasi ribaunt meselesini genel olarak uzunlara yuklemek yerine, takim halinde gormemiz gerekiyor. Songaila 12-13 ribaunt alsa ama toplamda 25-30 gibi bir rakamda kalsak Songaila'dan memnun kalinacak mi?

Her seyi bir kenara birakalim, oyuncularin bireysel performanslarindan ziyade sisteme kattiklarini, sistemden goturduklerini konusalim. Elestirilerimiz bunun uzerinden olmali. Yoksa Shipp'in sutu yok, Songaila savunmada kotu, ribaunt almiyor gibi elestirilerin ne bize ne de takimimiza bir faydasi yok.
 
Orta mesafe şutlarında iyi, üç sayılık çizgisinin dışındayken verilen pasları alma konusunda kötü gözüktü. bu yapı devam ederse çok top kaybeder ve hızlı hücümdan sayı yeriz.
 
Can Bey, söylediklerinize katılıyorum ve ortak bir noktada buluştuğumuza sevindim.

Alim bey,ben zaten Songalia'nın bitiriciliği ve hücum gücü hakkında negatif bir şey söylemedim ki,
niye o konuyu vurguladığınızı anlamadım.

Burda Ernoyan Bey'in söyledikleri bana daha mantıklı gelmeye başladı. Son 1-2 ay içerisinde bu kadar maç trafiğine alışkın olmayan Songalia hakkaten bayağı maç oynadı ve fiziki anlamda yıpranmış ve yorulmuş olabilir. İşte bu yüzden de belki savunma anlamında kendinden beklenilenleri henüz yerine getiremiyor olabilir. O yüzden zaten kendisine zaman verilmesi gerektiğini belirtmiştim.

Benim takım savunması hakkında söylemek istediğim son bir nokta var. O da içeriye kıvrılmalarda ve pota altı savunmasında uzunlarımız biraz daha caydırıcı olmalı gerekir diye düşünüyorum. Bu eksikliği Zaza ve zamanla kendini geliştirecek Furkan ile kapatabileceğimizi düşünüyorum.
 
Değerlendirmeler yapılırken Songailanın geçen yıl hiç oynamadığı bu yıl ise üst üste çok yoğun bir tempoda maçlara çıktığını unutuyor.Daha tam olarak ritmini bulamadı.Daha zamanı var
 
kendisi için çok önemli olan milli takım ve ön eleme performansları değerlendirildiği takdirde bu yıl yaptığımız en riskli transfer diyebiliriz.umudum tabi ki var ama savunma ve ribaunt yönünden o kadar defoları var ki attığı onca sayının hiçbir kıymeti kalmayabiliyor.yanındaki uzun savunmada inanılmaz aktif olmadığı takdirde elde patlamaya hazır bombadır darius songaila.
 
songalia yı normal maç ritmine girdiğimizde değerlendirmek daha doğru olacaktır , yoğun bir kamp dönemi geçirdi . Yaşı , geçen seneki sağlık durumu, avrupa basketboluna uzaklığı dikkate alındığında kolaylıkla üstesinden gelinecek bir durum değil . Dakikaları iyi ayarlanırsa -ki şüphem yok - takımımıza çok katkı sağlar.Zaza nın takıma katılışı Furkan ın değil Songailanın dakikalarını azaltacak kanımca
 
Songaila için kötü ya da riskli bir transfer demek inanılmaz acımasız bir yorum olur. Litvanya gibi bir basketbol ekolünün NBA'de yıllardır temsilcisi olan iş ahlakı, karakteri ve tecrübesi üst düzey bir oyuncudan söz ediyoruz. Tam Oktay Hoca'nın tarzı bir adam. Bizler gibi duygusal da değil onlar. Kendi ülkesinde, kendi ülkesinin takımına ve vatandaşlarına karşı canını dişine katarak görevini yerine getirmeye çalıştı. Maç sonunda da en çok sevinenlerin başında geliyordu.
Bizim bu sene en büyük şansımız (aslında şans değil tabi planlı programlı bir stratejinin sonucu olarak) kadromuzun genişliğidir. Ve Songaila da o rotasyonun en değerli parçalarından biri olacaktır. Bu sene çok çetin geçecek bir BBL ve EL var. Sakatlıklar, formsuzluklar olacak. Herkesin yerini dolduracak 1-2 oyuncuya sahip olduk. Geçen seneyi düşünün 2 oyuncumuz sakatlandı hem ligde hem Eurocup'ta arka arkaya yenilgiler aldık. Bu sene bu sorunları en alt seviyede yaşayacağız. Songaila takımda Oktay Hoca'nın en önemli yardımcılarından biri olacak...
 
yendiğimiz sürece ne songaılaya hiçbirşey demem..ama kötü oynadığımız yada mağlup olduğumuz maçta ararım ben songaılayı..Takımda zaten maç kazandıracak bir sürü oyuncu var..ama takım kötüyken yada gerideyken sahneye çıkması gereken 2-3 oyuncudan biridir.. fenerbahçe maçını kazandık mı varsın songaıla istatistik vermesin..Rus stratejisidir.kazanıyorsan problem yok..ama illaki geri dönmede zorlanacağımız maçlara ortak olmakta zorluk çekeceğimiz maçlar olacak işte ben songaılayı ozaman arar ve değerlendiririm..
 

Üst