Songaila ile ilgili bazı düşüncelerim var geldiğinden beri..Henüz bir değişiklik olmadığı için artık yazabilirim diye düşünüyorum..
İlk geldiğinde de söylemiştim,eski Songaila ile arasındaki en önemli fark bence mental olarak..Eskiden daha bir kendine güvenli,hırslı,dominant oynardı..Yaşı geçtikçe ve oynamadıkça eskiye oranla çok daha pasifleşmiş durumda..Özellikle daha önceki senelerde Litvanya milli takımındaki oyunlarını hatırlıyorum da,görüntü olarak çok fark var,skor önemli değil benim için..
Şimdi gelelim işin teknik kısmına..Yine geldiğinde şunu belirtmiştim ki,Oktay hocanın kolay basketbol anlayışına çok uyan bir isim Songaila..Oktay hoca Avrupa basketbolun temel prensiplerini uygulamayı sever genelde..Kalın uzun tercih etmemesi dışında bunu hem savunmada hem hücümda gösteriyor..Alçak ve yüksek posttan atışları çok isabetli,sırtı dönük oyunu da oynayabiliyor..Bunların dışında hücumda yüksek posttan alçak posta girerken eline top aldığında da çok akıllıca bitiriyor..Bunlar güzel kısımları..
Kötü kısmı şu ki..Songaila basketbolu çok basit oynuyor..Hani bir laf var ya basketbol için,basketbolu basit oynamak zordur diye..Bence guardlarımız(ki hepsinin çok iyi guardlar olduğunu düşünüyorum) hala Songaila'yı yeteri kadar besleyemiyor..Songaila'ya diğer uzunlar gibi eline top atıp bir şeyler yapmasını beklemek yanlış ama bunu çok sık yapıyoruz..Songaila'yı oyun yapısı itibari ile üçlükçü gibi düşünebiliriz..Ona boş pozisyonlar yaratmalıyız ki bu sayede ya boş şut atsın ya da içeri rahat girebilsin,çünkü ayakları o kadar hızlı değil ve içeri dalması için önünde belli bir boşluk bulması gerekiyor..Dikkatli bakarsanız tam pozisyonunu alamadığı sıralarda eline top atılınca çok daha fazla top kaybı yapıyor..
Songaila'nın gözüme çarpan kişisel eksikliklerinden biri de 3 lük çizgisinin dışında topu aldıktan sonra doğru kişiye topu verme konusunda başarı oranı düşük..Bazen de gereksiz yere topu alıp kendi içeri girmeye çalışıyor ki böyle çok top kaybetti..Bunu yapabilecek seriliğe sahip bi oyuncu değil bundan vazgeçmesi lazım artık..
Ufak bir eleştiri de Oktay hocaya..Bence süre olarak ayarlayamadığı tek oyuncu Songaila..Oynadığından beri takip ediyorum,bazen olması gerekenden çok fazla sahada tutuyor onu..Çok yoruluyor Songaila,bu da ister istemez performansına etki ediyor..Yani elbet Oktay hocanın bildiği şeyler var ama benim görüşüm bu yönde..Bazen dinlendirebileceği halde sahada tutuyor,o yorulduğu sıralarda savunmada resmen bir kişi eksik oynuyoruz..Tamam mücadeleci bir oyuncu ama gücü tükenince de bi yere kadar..E savunmada zaten bir kişi eksiğiz,hücumda da top kaybediyor..Özellikle bir maç vardı şu an hatırlayamıyorum ama Oktay hoca nasıl o Songaila'nın durumunu görüpte kenara almadı çok şaşırmıştım..
Songaila herşeye rağmen doğru kullanıldığında temiz skorerdir..Çok katkı verir..Olaya savunmada yetersiz,pota altı için boyu kısa,ribaunt alamıyor fazla diyerek bakmak doğru değil..Yüksek yüzdeyle şut atan uzunların savunmanın dengsini nasıl bozduğunu bu geçen maçlarda gördük..Yeter ki Songaila süre olarak doğru oynatılsın,guardlar biraz daha ona göre pozisyon hazırlasın o da yanlış yaptığı şeylerden vazgeçsin..