Darius Songaila

yoğun maç temposunun yorgunluğu var 33 yaşındaki bir oyuncu içinde normal..tıpkı lakovictede olduğu gibi
 
Şutları aksıyor,ritme girecektir umarım.Birde kendisi için sadece şuta dayalı hücum organizasyonu üzerinee yoğunlaşılmamalı,TÜrkiye'deki bir çok uzun onu teke tektede tutamaz,sırtı dönük,yüzü dönük potaya gitmeli kesinlike.
 
En olumlu performansi. Fiziki olarak daha iyi konuma geldikce verecegi performans da belli duzeye oturacaktir.

Kasla goz arasi 17 dakikaya 19 sayi sigdirivermis.
 
Bilmiyorum, belki de Songaila´dan beklentilerim üst seviyede olduğu için memnun değilim mevcut başarımından ama savunması ve maçın son bölümünde aldığı kritik hücum ribaundu önemliydi.
 
Ne yazık ki beklediğim katkıyı vermiyor şimdilik ancak formunun hala artmasını bekliyorum. Belli özellikleri yerleşmiş oyuncular için çabuk umutsuzluğa kapılmak yersiz. Yeterli tempoya ulaşınca kendine ayrılan görevi karşılayacaktır. Malum bu kadar iyi ikili oyun ve pick&roll oynayabilen kısalarımız varken yaratılacak boş pozisyonlarda güvenilir orta mesafeli şutu olan basketbol zekası yüksek Songaila'mız katkı vermezse ayıp. Keza özelliklerini 1 1.5 ay sonra hala yeteri kadar kullanamıyor olursak o zaman boşuna aldık demektir.
 
Songaila ile ilgili bazı düşüncelerim var geldiğinden beri..Henüz bir değişiklik olmadığı için artık yazabilirim diye düşünüyorum..

İlk geldiğinde de söylemiştim,eski Songaila ile arasındaki en önemli fark bence mental olarak..Eskiden daha bir kendine güvenli,hırslı,dominant oynardı..Yaşı geçtikçe ve oynamadıkça eskiye oranla çok daha pasifleşmiş durumda..Özellikle daha önceki senelerde Litvanya milli takımındaki oyunlarını hatırlıyorum da,görüntü olarak çok fark var,skor önemli değil benim için..

Şimdi gelelim işin teknik kısmına..Yine geldiğinde şunu belirtmiştim ki,Oktay hocanın kolay basketbol anlayışına çok uyan bir isim Songaila..Oktay hoca Avrupa basketbolun temel prensiplerini uygulamayı sever genelde..Kalın uzun tercih etmemesi dışında bunu hem savunmada hem hücümda gösteriyor..Alçak ve yüksek posttan atışları çok isabetli,sırtı dönük oyunu da oynayabiliyor..Bunların dışında hücumda yüksek posttan alçak posta girerken eline top aldığında da çok akıllıca bitiriyor..Bunlar güzel kısımları..

Kötü kısmı şu ki..Songaila basketbolu çok basit oynuyor..Hani bir laf var ya basketbol için,basketbolu basit oynamak zordur diye..Bence guardlarımız(ki hepsinin çok iyi guardlar olduğunu düşünüyorum) hala Songaila'yı yeteri kadar besleyemiyor..Songaila'ya diğer uzunlar gibi eline top atıp bir şeyler yapmasını beklemek yanlış ama bunu çok sık yapıyoruz..Songaila'yı oyun yapısı itibari ile üçlükçü gibi düşünebiliriz..Ona boş pozisyonlar yaratmalıyız ki bu sayede ya boş şut atsın ya da içeri rahat girebilsin,çünkü ayakları o kadar hızlı değil ve içeri dalması için önünde belli bir boşluk bulması gerekiyor..Dikkatli bakarsanız tam pozisyonunu alamadığı sıralarda eline top atılınca çok daha fazla top kaybı yapıyor..

Songaila'nın gözüme çarpan kişisel eksikliklerinden biri de 3 lük çizgisinin dışında topu aldıktan sonra doğru kişiye topu verme konusunda başarı oranı düşük..Bazen de gereksiz yere topu alıp kendi içeri girmeye çalışıyor ki böyle çok top kaybetti..Bunu yapabilecek seriliğe sahip bi oyuncu değil bundan vazgeçmesi lazım artık..

Ufak bir eleştiri de Oktay hocaya..Bence süre olarak ayarlayamadığı tek oyuncu Songaila..Oynadığından beri takip ediyorum,bazen olması gerekenden çok fazla sahada tutuyor onu..Çok yoruluyor Songaila,bu da ister istemez performansına etki ediyor..Yani elbet Oktay hocanın bildiği şeyler var ama benim görüşüm bu yönde..Bazen dinlendirebileceği halde sahada tutuyor,o yorulduğu sıralarda savunmada resmen bir kişi eksik oynuyoruz..Tamam mücadeleci bir oyuncu ama gücü tükenince de bi yere kadar..E savunmada zaten bir kişi eksiğiz,hücumda da top kaybediyor..Özellikle bir maç vardı şu an hatırlayamıyorum ama Oktay hoca nasıl o Songaila'nın durumunu görüpte kenara almadı çok şaşırmıştım..

Songaila herşeye rağmen doğru kullanıldığında temiz skorerdir..Çok katkı verir..Olaya savunmada yetersiz,pota altı için boyu kısa,ribaunt alamıyor fazla diyerek bakmak doğru değil..Yüksek yüzdeyle şut atan uzunların savunmanın dengsini nasıl bozduğunu bu geçen maçlarda gördük..Yeter ki Songaila süre olarak doğru oynatılsın,guardlar biraz daha ona göre pozisyon hazırlasın o da yanlış yaptığı şeylerden vazgeçsin..
 
Bence Songaila yerine daha dinamik,atletik bir 4 numara transfer etseydik daha iyi olurdu.Songaila çok ağır,tabi tecrübesi ve kalitesi var bu sayede bazı maçlarda çok iyi performanslar gösterebilir,gösterecektirde,bazı maçlarda takımın en skoreri olacaktır ama genel anlamda bence Songaila yerine pota altında agresif,atletik ve ayakları daha çabuk olan bir 4 numaramız olsa daha iyi olurdu.

Tabiki Songaila çok kötü,takımdan gitsin gibisinden birşey demiyorum ama izlediğim maçlardan gördüklerim bunlar.Belki diğer yorum yapan arkadaşlarımında yazdığı gibi zamanla Songaila daha faydalı olur,Oktay hoca onun oyunda kalacağı süreyi daha uygun bir hale getirir ama şuan'a kadar izlediğim Songaila hakkında yazacaklarım bunlar.
 
valla bu sene songailanın bize fayda sağlayacağı çok maç olacaktır tecrübesiyle. her maç katkı beklemek doğru olmaz ama hedef maçlarda katkı sağlarsa zaten yeterli olur bize. ondan beklediğimiz her maç 15 sayı atması değil. tecrübesiyle doğru şekilde savunma ve hücum etmemizi sağlaması gerektiği bölgelerde liderliği eline alması. seneye zaten ilkan karaman onun yerini alır.
 
Yanlış bir transfer oldu bence Songaila,isim olarak değil ama bizim takım için,bizim kadro yapısı için yanlış bir transfer oldu,yukarıdada yazmıştım Songaila yerine daha atletik,savunma özellikleri daha iyi olan,dinamik bir 4 numara alsaydık pota altında yaşadığımız belli başlı sorunları yaşamayacaktık.

Birey olarak kaliteli bir oyuncu,dış şutları iyi,tecrübeli ama bizim takımın şuan yaşadığı sıkıntıları giderecek tarzda bir 4 numara değil kendisi.

Keşke bu sezon İlkan kadromuzda olsaydı,mutlaka süre alırdı bu takımda.
 
Bayram abi şu an takımımızda Songaila ve Shumpert'tan başka yüksek postta kullanabileceğimiz oyuncu yok. Songaila 1. opsiyonumuz bu bölgede hatta. Eğer yüksek postta kullanabileceğimiz daha atletik ve ribaundu Songaila'dan daha etkili olan bir 4 numara varsa bizim hedeflerimiz doğrultusunda ki bence yok, onu kadroya katabilirdik sezon başında. Songaila bence vermesi gereken katkıyı verdi şu ana kadar ve vermeye de devam edicek inşallah.
 
Şu bir gerçek ki; Songaila inanılmaz geriye gitmiş. Sahada "jübilesini yapmış abi" gibi oynuyor. Geldiğinden beri de durum böyle.

Büyük hayal kırıklığı maalesef...
 
Bugün de çok kötüydü. Maç içinde o kadar saçma sapan hatalar yapıyor ki, inanılır gibi değil yani, her maç bayağı bir yıpratıyor beni. Hoca da sinirlenmiş olmalı ki çok az süre verdi bugün, oyundan aldı ve bir daha sokmadı.

Böyle giderse Galatasaray kariyerindeki akıbeti Taylor Rochestie'ye benzeyecek, yani sezonu bitiremeyecek diye düşünüyorum..
 
Bayram abi şu an takımımızda Songaila ve Shumpert'tan başka yüksek postta kullanabileceğimiz oyuncu yok. Songaila 1. opsiyonumuz bu bölgede hatta. Eğer yüksek postta kullanabileceğimiz daha atletik ve ribaundu Songaila'dan daha etkili olan bir 4 numara varsa bizim hedeflerimiz doğrultusunda ki bence yok, onu kadroya katabilirdik sezon başında. Songaila bence vermesi gereken katkıyı verdi şu ana kadar ve vermeye de devam edicek inşallah.

Cevher ne güne duruyor Alperen...Onun kadar iyi şutu olan "4" numara Türkiye'de var mı ?
...............
Songalia Ribaundlarda yok, Savunma da hiç yok, hücumda bir var bir yok (bugün yoktu)...O NBA'deki mücadeleci Songalia gitmiş yerine bambaşka biri gelmiş. Bu düşüncelerimi yazmak için bugüne kadar bekledim ama yok, 21 sayı attığı maçtada böyleydi burda da...
Form tutar mı tutar belki, ama artık ayakları çok yavaş, bizi üst düzey maçlarda taşıyacak gücü onda göremiyorum, göreceğimi de sanmıyorum. Hani takımda ona gerek de yok, yabancı kontejanını hovardaca işgal ediyor aslında, ama o başka mesele...
 
Biraz sabredelim.Eğer böyle devam ederse Oktay Hocanın mutlaka bir B planı vardır.O devreye girer.Şu ana kadar verimli olamadı
 
songaila sezson sonu gider ilkan gelir. yabancı hakkımızı 5 numaradan yana kullanırız. songailanın aldığı paraya oynayacak bi ton kalite 5 numara var
 
Bütün bu eleştirileri yaparken 26 sayı farkla yenildiğimiz Siena'nın en önemli pota altı oyuncusunun milli takımda Songaila'nın yedeği olduğunu unutmayalım arkadaşlar.Yani bu adamın yadsınamaz bir kariyeri ve ağırlığı var basketbol camiasında.Son 2 sezonda düzenli oynayamadığı için bu durumda...
 

Üst