Kerem SEÇER' Alıntı:
Futbol takımının profesyonelleşmesi için lise üstünlüğünden ve zihniyetinden kurtulmak istiyoruz ama basketbol şubesi için profesyonelleşmeyi göz önüne alamıyoruz, lise zihniyeti yolunda görüş belirtiyoruz?
Bu nasıl bir çelişkidir yahu? Eminim ki burada sözde birleşmeye karşı çıkanlar yeni yapılacak stadın stadın isim hakkının satışını normal karşılayacaklardır.
Lise zihniyetine karşı çıkmakla futbolun profesyonelleşmesi arasındaki bağlantıyı kuramadım. Futbol şubesi yıllardır zaten profesyonel ve lise zihniyetinin bunu önlemek adına bir çabası yok. Nereden, nasıl bir bağlantı kuruldu merak ettim. Lise zihniyetine karşı çıkılmasının nedeni, Galatasaray Spor Kulubünün imtiyazsız, ayrıcalıksız tüm sevenlerine kapısını açması gerekliliğinden kaynaklanmaktadır.
Stadın isim hakkı ile ilgili endişelerin olmadığını nereden biliyoruz. Yaklaşık 4 ay evvel yeni stad ile ilgili yapılan bir toplantıda buda dile getirilmiştir. Sponsora özünde karşı olmakla beraber, eğer kaçınılmazsa ismin, kurumun çok iyi seçilmesi gerektiği ve anlaşmanın şartlarının çok iyi düzenlenemsi gerektiği bildirilmiştir.
Burada bir varsayımı tartışıyoruz an itibarı ile ve varsayımın korkutucu olanı Telekom ile yapılacak olan birleşmedir.
Bu bağlamda tümü maddi gerekçelere dayanan biraz da çarpıtılmış sorulara geçelim.
Daha önce sorduğum sorular tekrarlıyorum;
Sponsorla sizin sözde birleşmeniz arasında ne gibi bir fark vardır? Ankara'daki basketbol sevgisinden bahsetmeyin Ankara'daki takım zaten devam edecektir. Başka birşey söyleyin. Galatasaray Cafe Crown ile Galatasaray Türk Telekom arasındaki fark nedir?
Biliyor musunuz Cafe Crown ile olan sözleşmemizde bütün söz hakkı onlarındır. Neden hala Cafe Crown'a evet ama Türk Telekom'a hayır diyorsunuz. Ülker'le olan sözleşmemizde bize karar verme yetkisi tanındığını mı sanıyorsunuz?
Devam edelim. Yahu kaç tane bilet sattık biliyor musunuz? Yada 1 ytl'ye satılan biletlerle ayakta durmayı mı planlıyorsunuz? Önce biletlere para vermeyi öğrenelim sonra basketbol takımı üzerinde hak sahibi olalım. Oh ne ala ben Galatasaraylıyım içeri bedava girerim, sponsor falan da istemem. Oldu paşam başka?
Kulübümüzün TV yayın gelirleri ne kadardır? Bu parayla nasıl bir takım yaratırız?
Saha içindeki reklamlardan bize düşen pay nedir?
Galatasaray basketbol ürünleri çıktı. Kaç tane satın aldınız? Buradan gelen para yeterl mi?
Salona ne kadar kira veriyorsunuz?
Bunların matematiğini yapın öyle karşı çıkın.
Ben bilmiyorum birisi sponsor harici gelir kaynaklarımızı yazarsa ben de diyeyim ki işte Galatasarayımıza yakışan bir bütçe.
Bir kere bu 1 YTL'lik bilet demagojisini bırakmak lazım. Bu 1 YTL zaten maç bedelsiz yapılamayacağı için, taraftarı salona çekmek adına yapılmış bir uygulamadır. Kulüp 2 bin kişi gelsin 2 bin YTL kazanayım abad olmanın ilk ateşini yakayım diye düşünmemiştir sanırım.
Bilet, ürün bunlara sorun olarak hangi açıdan baktığınıza bağlı. Taraftar ilgisiz ve maddi destek sağlamıyor derseniz o zaman soru şu olur. Bir müessese ile birleşme mi bu ivmeyi kazandıracak? Başarıya göre ilgi/ ilgisizlik aynen devam edecek. Sorun sanırım başarıya kısa ve etiği ahlakı sorgulanmayacak/ sorgutulmayacak ( nedense böyle bir hava var) bir şekilde ulaşmak.
Elbette Galatasaray başarı için sahaya çıkar ama bilinmelidir ki başarıdan daha önemli olan ismidir, rengidir, armasıdır. Bugün bir birleşme ile taraftar sayısı %10 artarsa ( başarıya mukabil) aksi durumda da aynı oranda azalır.
Sponsorluk ayrıdır bir kulüp ile birleşme ayrı. Sponsorlukta da kalıp uygulamalar yoktur. Sizin isminizin ve bu ismi doğru kullanabilmenin becerisi gücünüzü belirler. Olaya kurumsal açıdan bakarsanız söz gelimi futbola sponsor olmak isteyen bir kuruma markanın yalnızca futbolla sınırlı olmadığını izah eder belli bir oranda bütçeyide diğer şubelere aktarırsınız. Mesela Tvden sağladığınız sabit geliri tamamen futbol dışı şubelere bırakırsınız. Sonuçta tv, GSK temsil eder futbol şubesini değil.
Ama ben elimi sıcak sudan soğuk suya değdirmeden bir kulüple birleşeyim idari yapısından oyuncu aktarıma hatta başka bir takım haklara kadar sahip olayım eh canım altı üstü bir isim derseniz kolaycılığa düşerseniz.
Bu kolaycılık ve etik olamayan birleşmeyedir tepki. Şube yıllardır idare ediliyor kaçında sponsor vardı? Kaçında başka isimle birleşildi?
Bir başarıya kısa yoldan ulaşmak için dün eleştirilen uygulamaları bugün savunmayalım.