Oyuncu Önerileri

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Eğer Efes'ten oyuncu gelecekse Keremler kafi bizim için.Sinan Güler'de fena olmaz.Ama Efes bu kadar kötü durumdayken bırakır mı? Ya da onlar kötü durumdayken biz bir ihtimal Euroleague oynayacakken GS'lı olan adamları Oktay Hoca ikna edebilir mi? İşin içinden çıkmak güç.

Seneye şimdiden iki oyuncunun ilave edileceği kesin, İlkan ve Shumpert'tan boşalan bir yabancı kontenjanından ötürü. Bunların dışında ekstra bir durum olmadıktan sonra yerli rotasyonunda ciddi bir değişiklik olmasını beklemiyorum, yabancı rotasyonunda ise iki yabancının değişmesi şaşırtıcı olmaz Jerry ve Rancik. Takım kimyasını daha düzgün oluşturmak önemli olacak.

Bu yıl için birşeyler yapılabilir mi, zor. Oyuncu göndermenin maliyetinden çok (sene sonu zaten yollar ayrılacak gibi) bu dönemde oyuncu bulmanın güçlüğü ve bundan dolayı yükselen bonservis ve oyuncu ucretleri, oyuncu değişimini bir hayli güçleştiriyor.

İşin kötü tarafı ligin bu sezonki güç dengesinden ötürü F.Bahçe ve Antalya'yı bir kenara ayırırsak, denk güçlerdeki diğer 6 takımdan 3'ü kağıt üzerinde başarılı gözükecekken, diğer üçü nispeten başarısız gözükecek. Play-off ilk turunda elenmek ile, eşleşme avantajı yaşayıp final oynamak arasında o kadar ince bir çizgi var ki... Ama işin kötü yanı, getirileri arasında bir o kadar da büyük fark olabilir. Final demek, EL ön elemesi demek, C.C sonrası sponsor ararken masaya çok daha iyi şartlarda oturmak demek, daha çabuk sponsor bulmak vakit kazanmak demek, daha yuksek bütçe demek, daha iyi oyuncuları daha makul şartlarda getirmek demek.

Ben bu ince çizgiyi şampiyon olabileceğimiz 2007-2008 sezonundan biliyorum.2 galibiyet daha alsak 3 . olup 6. Banvit ile eşleşmek varken 5. olup 4. Türk Telekom ile eşleşmiştik.Sonrasında Ankara'da ki hakem faciasıyla 3-0 elenip gitmiştik.O sezon bu sezon harici son 10 yılda şampiyon olmaya en yakın sezondu.2. yarıdaki tuhaf mağlubiyetlerle liderlikten beşinciliğe gerilemiştik.O ince çizgi bizi çizmişti.

Deseler ki rancik ve Jerry gidecek yerlerine iki iyi yabancı gelecek he bide ilkan ile shumpert türk oldugundan yerine bir yabancı transferi yapılacak bunu mu yoksa kadro koruncak sadece kerem tunceri ve kerem gönlüm gelecek hangisini tercih edersin deseler hiç düsünmeden ikinci secenegi yani Kerem Gönlüm+Kerem Tunçeri+İlkan Karaman üçlüsünü tercih ederim.Çünkü takımımızda Tutkuya destek olucak onun kadar iyi guard yok(Jerry ne kadar yeterli? ) ve pota altında rotasyonumuz dar bence,üstelik bazen ribaundlarda sıkıntı yasıyoz.Özetle bu üçlü yeter bile bize.Favori 5 li benim aklımdaki Ermal-Kerem-Shumpert-Shipp-Kerem Shipp in yerine Evrende olabilir.benchde de Evren-Andric-Tutku-İlkan-Caner vs olur.Ama bir gercek var ki efes iki keremi kolay kolay kimseye bırakmaz.Keske olsa da böyle bir iki keremin yanına birde skorer 2-3 numara oyuncusu alınsa.hayırlısı...

gelecek sezon için Cenk Akyol'u alsak keşke...
adam çürüyor Efes'de...
yazık...

Hedefler büyüdüğü için Cenk Akyol ismi zayıf kalır takımımız için... Seneye Jerry ile Rancik muhtemelen gideceğini, Shumpert'ın da Türk olacağını düşünürsek eğer yapılabilirse 3 numaraya Simas Jasaitis düşünülebilir. Ciddi anlamda dış şut sorunumuz var. Eğer Euroleague ön elemesine gidersek gelme ihtimali de var bence gayet kendisinin... Pota altına Cemal Nalga transferi yapılabilir yerli alınacaksa. İlkan'ın da döneceğini düşünürsek Sertaç'ın kiralanması gibi birşey yapılabilir. Ermal - Andric - Cemal - İlkan ile iyi bir pota altı rotasyonu yapılabilir. Ya da yabancı bir oyuncu alınabilir pota altına, orasını bilemeyeceğim... Ve eğer Euroleague katılma, mücadele edebilme gibi bir seçeneğimiz olursa Shipp bence gitmeli. Savunma konsantrasyonuna, ribaundlarına zerre lafım yok ancak Evren - Göksenin - Shipp üçlüsünden oluşan bir 2 numara rotasyonuyla doğru düzgün sayı üretemeyiz yani. Yada Shipp kalacaksa dediğim gibi Jasaitis ile yanında skorer bir yabancı guard bulunması lazım mutlaka...

Açıkçası ben de Darius Washington-Simas Jasaitis ikilisiyle bu takımın eksiksiz bir takım olacağını düşünüyorum. Macera aramaktan ziyade burada oynamaktan mutluluk duyacak bu 2 oyuncuya yönelebiliriz. Sorunumuz Tutku'dan sonra yaratıcı bir guard ve takımda iyi şut atacak bir isim, bu iki oyuncu da bu kalıplara tamamen oturuyor.

Yine İlkan geleceği için Sertaç 1-2 sene oynayacağı bir TBL takımına kiralanabilir. 2 sene sonra da Ermal'in yerine monte edilmeye başlarız.

Darius-Tutku-(Göksenin)
Shipp-Caner-Evren-(Melih)
Jasaitis-B.Thornton-Haluk
K.Gönlüm-Shumpert-(İlkan)
Ermal-Andric

Şöyle bir kadronun yanına Göksenin, İlkan, Melih gibi gençleri de düşündüğümüzde hem şampiyonluğa oynayacak, hem de geleceğimizi kurtaracak bir kadro kurabiliriz.

Kısacası önerilerim; Darius gibi bir guard, Jasaitis gibi bir şutör, B.Thornton gibi herşeyi yapabilecek bir yabancı; üstüne yerli olarak Kerem Gönlüm takviyesi. 4 transfer ile çok fazla para harcamadan çok iyi bir takım olabiliriz.

Böyle bir takıma da burun kıvıran olmaz sanki :)

Hedefler büyüdüğü için Cenk Akyol ismi zayıf kalır takımımız için... Seneye Jerry ile Rancik muhtemelen gideceğini, Shumpert'ın da Türk olacağını düşünürsek eğer yapılabilirse 3 numaraya Simas Jasaitis düşünülebilir. Ciddi anlamda dış şut sorunumuz var. Eğer Euroleague ön elemesine gidersek gelme ihtimali de var bence gayet kendisinin... Pota altına Cemal Nalga transferi yapılabilir yerli alınacaksa. İlkan'ın da döneceğini düşünürsek Sertaç'ın kiralanması gibi birşey yapılabilir. Ermal - Andric - Cemal - İlkan ile iyi bir pota altı rotasyonu yapılabilir. Ya da yabancı bir oyuncu alınabilir pota altına, orasını bilemeyeceğim... Ve eğer Euroleague katılma, mücadele edebilme gibi bir seçeneğimiz olursa Shipp bence gitmeli. Savunma konsantrasyonuna, ribaundlarına zerre lafım yok ancak Evren - Göksenin - Shipp üçlüsünden oluşan bir 2 numara rotasyonuyla doğru düzgün sayı üretemeyiz yani. Yada Shipp kalacaksa dediğim gibi Jasaitis ile yanında skorer bir yabancı guard bulunması lazım mutlaka...

sana bı konuda katılıyorum evren ve shipten oluşan bir 2 numara rotasyonu olmaz. 2 oyuncunun da dış şutu yok shumpertin eline bakıyoruz. seneye hedefler yüksek olacaksa 2 numaraya iyi bir şütör şart

Jaycee Carroll diyeceğim ben.
Takımın şutör eksikliğini tek başına bitirir ama o kadar göz önüne gelmeye başladı ki EL takımlarının elinden kapmak çok zor olur onu.Bir de biz artık kendimizi savunmacı bir "takım" olarak lanse ediyorsak savunma yönünden sıkıntıları olabilir.Ama son yıllarda onun kadar temiz şut stili olan oyuncu görmedim.2 yıldır Canaria'yı taşıyor.Gerçi o takım onun etrafına kurulmuş durumda ve istediği kadar şut kullanıyor,bir takımın dişlilerinden biri olabilir mi o konuda şüphelerim var ama oyuncu kalitesi olarak çok yükseltir bizi.
Bugün yine Bilbao karşısında 30 sayı-7 ribaund-3 asistle oynamış.

Jaycee Carroll diyeceğim ben.
Takımın şutör eksikliğini tek başına bitirir ama o kadar göz önüne gelmeye başladı ki EL takımlarının elinden kapmak çok zor olur onu.Bir de biz artık kendimizi savunmacı bir "takım" olarak lanse ediyorsak savunma yönünden sıkıntıları olabilir.Ama son yıllarda onun kadar temiz şut stili olan oyuncu görmedim.2 yıldır Canaria'yı taşıyor.Gerçi o takım onun etrafına kurulmuş durumda ve istediği kadar şut kullanıyor,bir takımın dişlilerinden biri olabilir mi o konuda şüphelerim var ama oyuncu kalitesi olarak çok yükseltir bizi.
Bugün yine Bilbao karşısında 30 sayı-7 ribaund-3 asistle oynamış.

Jaycee Carrol benim de çok beğendiğim bir oyuncu gerçekten. Günümüzde artık pek kalmayan İbrahim Kutluay tarzında skorerlerin başını çekiyor. Savunmada da çok aksayan bir oyuncu değil bana göre.

Ama alınması çok zor tabiki.

Ben bu ince çizgiyi şampiyon olabileceğimiz 2007-2008 sezonundan biliyorum.2 galibiyet daha alsak 3 . olup 6. Banvit ile eşleşmek varken 5. olup 4. Türk Telekom ile eşleşmiştik.Sonrasında Ankara'da ki hakem faciasıyla 3-0 elenip gitmiştik.O sezon bu sezon harici son 10 yılda şampiyon olmaya en yakın sezondu.2. yarıdaki tuhaf mağlubiyetlerle liderlikten beşinciliğe gerilemiştik.O ince çizgi bizi çizmişti.

o sezon içimde bir yaradır erdal.o sezon finale kalsak iddaa ediyorum.%100 şampiyonduk.ama türk telekomun bize karşı olan balı ve hakem hatalarıyla ilk turda elenmiştik.:(
seneye ilkan,kerem,gönlüm,jasaitis,pargo ve serkan erdoğan 5lisini alabilirsek süper olur.

başımızda oktay hoca olmasa asla bu konumda olmazdık. yabancı kalitesi geçen yıla oranla düşük bu sene. darius-simas gibi 2 skorer gitti. shupert da iyi ama asla bir simas değil. rancik geçen yılla alakası yok. andric son zamanlarda toparlanmaya başladı. jerry yetersiz, shipp ise çok gayretli savunmada ribauntlarda iyi ama dış şutu berbat. gelecek sene eurolig de oynayacaksak üst düzey 2 yabancı şart özellikle 1 numaraya

Keremlerin gelmesi demek Efes'in fiilen kapanması demek, Efes zaten bu duruma düştüyse zamanında Ömer, Mirsad, Kerem Tunçeri (hatta Kaya) gibi oyuncularının değerini bilmemesinden, gitmelerine göz yummasındandır. Türkiye ne yazık ki Sırbistan değil her jenerasyonda üst düzey onlarca genç oyuncu yetişmiyor. Cenk'i geri getirmeleri, oynatmamalarına rağmen Ender'i göndermemeleri bunun farkına vardıklarını gösterir, geç kaldılar ama. Bu yüzden Cenk dışında herhangi önemli bir yerli oyuncularını bırakacaklarını sanmam, belki Cenk'i bile bırakmazlar. (Ben olsam bırakmazdım.)

Kısa-dış rotasyonunu bütün olarak düşünmek gerekir. Buradaki yapılanmanın temeli hangi tip pg seçileceğine bağlı olarak değişkenlik gösterecektir diye tahmin ediyorum. Eski tip takımı oynatan pg'lerden artık pek yetişmiyor, Tutku ve Engin var, bir de oyun görüşü yaratıcılığı onlar kadar iyi olmasa da savunması ve zayıf noktasının bulunmayışıyla öne çıkan Kerem. Yabancı olarak da birkaç farklı tipte pg seçilebilir. Kabaca savunma, oyun kurma ve skorer-sutor becerileri gelişmiş oyuncuları ayrı ayrı sınıflandırabiliriz. Bu 3 temel özellikten ikisini belirli bir düzeyde ve istikrarda uygulayabilen pg seçilebilir konumdadır.

Savunmacı combo guard denebilecek oyuncular, Evren'e yakın tipte yani, İ.Paunic, S.Markovic, Kalnietis tipi oyuncular. Yine aslen 2 numara olup da combo guarda evrilebilecek Saso Ozbolt, Robert Hite vari oyuncular da var. Tutku'nun yedeğinde Tutku kadar oyunu kurabilen bir guard bulamıyorsan, hiçbir şeyi ust duzey yapamayan ortalama skorer pg/sg yerine hiç olmazsa bu tip oyuncular seçilip, Tutku'nun yanı Evren-Göksenin-Markovic(Ozbolt, vb.) ile güçlendirilip guard savunmasında ve ön alan baskısında fark yaratılır. Milli takımda bunu Sinan-Ömer'le yaptı, Siena'da yapıyor, F.Bahçe'de. Hatta F.Bahçe'nin Ukic haricinde dış rotasyonu bu anlamda örnek Tomas-Kinsey-Ömer. Başarının yolu üst düzey yaratıcılığın ya da becerin yoksa mobilite ve sertlikten geçiyor bence.

Bir diğer seçim, saf oyuncu kurucu seçip, ki bunların genelde skor katkısı pg/sg'lerden düşük olur ve savunmaları genelde yetersizdir, yanına dış rotasyona bir sert oyuncu daha yerleştirerek, Tutku olmadığında Tutku'nun işlevini sürdürmek. Rok Stipcevic, Marcus Williams(top kayıpları yüksektir ama yaratıcıdır) gibi.

Skorer-sutor pg'lere geçmeden önce bu üçlünün karması diyebileceğim bazı oyuncularda var; Delininkaitis gibi. Hiçbir zaman üst düzey takım oyuncu olmadı Delininkaitis, çogu zaman dalga malzemesi bile oldu, jasi sonrası sonrası Milli takımda. Ama iyi bir sutor, fena olmayan bir savunmacı, tipik skorer pg/sg amerikalılara göre ise daha disiplinli. Alınması da daha kolay. Zalgiris kalnietis'le yeni sözleşme yeniledi ve kolay kolay bırakmaz ama Delininkaitis rahatlıkla alınabilecek bir guard. Asla ideal guard değil ama doğru dürüst bir adam bulamıyorsan ehven-i şerdir. Yine Avustralya Milli takımı guardı A.Miles de pg/sg ve sutu da zayıftır ama oyun görüşü yeterlidir. Miles'ı Stipcevic-Williams sınıfına koyamadım tıpkı Delininkaitis'i skorer-sutor pg/sg'ler sınıfına sokamadığım gibi.

Bir diğer tip pg, skorer-sutor pg/sg Taylor vari bol bulunan oyuncu tipi. İlievski en tipiği herhalde. Amerikalı combo guardlara göre daha iyi bir oyun görüşü ve zekasına sahip ama yaşı gereği savunması ve enerjisi iyice düşmeye başladı. Alba'nın sembol ismi J.Jenkins, benetton ve Cantu macerası saonrası sakatlıklarla boğuşan Dashaun Wood, eski Erdemir'li Ramel Curry, Trabzon'lu A.Rasic (Efes'teki halinden çok daha iyi, son haftalarda kötü ama nedeni formsuzluk değil sanırım takımdan ayrılmak istiyor ama Trabzon bırakmak istemiyor bu yüzden de seriyor, iş ahlakı sorgulanır neyse) vb. Bu listede öne çıkanlar Justin Gray, 2008 yazında ilgilendiğimiz alamadığımız Lionel Chalmers başka birkaç isim daha eklenebilir.

Guard tipine göre Shipp konusunda karar alınır herhalde. Diğer koşulları yok sayarsak, devşirme kuralı ve Shumpert'ın yaşı dolayısıyla Shipp'in takımda tutulması gerekiyor. Fakat bir yandan da Bornova'daki yaratıcılığından oldukça uzaklaşan(asıl fark bu), şutu istikrarsız(Bornova'dayken de sutu böyleydi) savunması ve ribaundlarıyla katkı veren yabancı bir dış oyuncusu. Dengesiz ve eksik uzun rotasyonumuzda Shipp'in ribaundları işimize çok yaradı açığımızı kapattı ama seneye daha dengeli ve geniş bir uzun rotasyununda ribaund katkısı bu kadar elzem olmayacaktır. Bu yuzden kararsızım, diğer parçalara göre karar vermek gerekir. Yine bir başka neden, alternatiflerin durumu. Belki de en kolay bulunabilecek pozisyon 2-3 numaralar. Bir çırpıda 10'a yakın isim sayılabilir ki oldukça iyi sg ya da sf'ler. Ama bu yıl ki Shipp olacaksa, pg için Stipcevic vari oyuncular yerine sutor-skorer pg/sg seçmek zorunlu hale gelir. Ya da Shumpert'tan açılan kontenjanı Jasaitis vari bir dış oyuncudan yana kullanmak gerekir. Bu da uzun rotasyununda 4 uzunlu Ermal-Andric-İlkan ve XX bir tercih anlamına gelir. Cemal gelse bile Ermal, Cemal ve Andric'in ribaund becerisinden ötürü butun atletizm ve ribaund yükü İlkan'a kalacağından mecburen tipik atlet, sert, ribaundcı bir uzun alınır. Sakatlık vb. bir durum olmadıktan sonra 5 uzunlu bir rotasyona karşıyım, oyuncuların süre bulması ve form tutması açısından. 4 uzun ve ayakları çabuk, oyun bilgisi yuksek bir 3.5 daha efektif olabilir.

timur abi sana katılıyorum.
bence kerem gönlümü alabilirsek bile çok önemli bir iş yapabiliriz.zaten herkesin dediği gibi ilkanda gelecek.iki uzun olur.seneye tahminen jerry ve rancik olmayacaktır.serkan erdoğan,simas jasaitis ve efesli lawrence roberts bir uzun alabilirsek gücümüz artacaktır.jennere pargo gibi bir guardda işimize yarayacaktır.

Başlığın yeriş burasımı bilmiyorum. Ama gördüğüm kadarı ile Seneye kurulacak bir kadroda Cemal ve İlkan oalcaksa üstüne Kerem gibi bir oyuncu alınmak isteniyorsa ve/veya alınacaksa Ermal gider diye düşünüyorum. Takımın bir çok yükünü çeken adam osla da Ermal takımdaki gidişatıda etkileyebiliyor istikrarsız performansı ile. Andric Cemal İlkan Kerem gibi bir uzun rotasyonu yaratılırsa Ermal gider Schumpert'in de türk olduğunu düşünürsek o zaman 1-2-3- numaralara alınacak yabancı oyuncular ve takımda kalacak Shipp ile rotasyon tamamlanır. Melih'inde seneye takıma kalacağını sanmıyorum. Savunam konusunda hocanın istediği düzeyde değil. Göksenind eo fizik ve istek var en azından.

Seneye tahmini kadrom

Tutku-Yabancı PG-Göksenin
Evren-Shipp-Skorer guard (2-3 oynayabilen)
Mert-Caner-Ribaunt alabilen bir skorer SF
Kerem-İlkan
Andric-Cemal

Kerem Tunçeri gibi bir adamı alabilirsek o zaman 4,5 numara bir yabancı oyuncu alınır

Haluk oynayabileceğine inanırsa takımda bir sene daha rotasyonda kalır. Rancik Jerry-Ermal-Melih gider. Sertaç kiralık verilir.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...