Şaziye İvegin

Ben Saziyenin Fenerbahcede gecen sene kotu oynadigina katilmiyorum.Hoca tercih etmedi Saziyeyi.Zaten Fenerbahce hocasi rotasyonuda sevmiyordu.Nevriye ve Matovici 40 dakika oynatan bir hocadan bahsediyoruz.Saziye Fenerbahcedeki yabanci sutorleri yedekledigi icin fazlada bir sansi olmadi.Birsel ve Esmeral varken ve hoca rotasyon sevmezken istedigi dakikalari almasi mumkun olmadi.Final serisinde bize karsi attigi uclukler Saziyenin formsuz olmadiginin kaniti zaten.Cok kisa bir sure almasina ragmen o ucluklerle dengemizi bozmustu.Bize neden geliyor sorusu ise Turk rotasyonu zayif bir takim tercih etmesinden dogal bir sey yok.Fenerbahcede sure alamiyor sure alabilecegi takim tercihi yapiyor.Turkiye liginde iki takim oldugu icin baska bir sansi yok ve bize geliyor.Galatasaray onemli bir vitrin kim kacirmak ister bu firsati.

Ben Saziyenin Fenerbahcede gecen sene kotu oynadigina katilmiyorum.Hoca tercih etmedi Saziyeyi.Zaten Fenerbahce hocasi rotasyonuda sevmiyordu.Nevriye ve Matovici 40 dakika oynatan bir hocadan bahsediyoruz.Saziye Fenerbahcedeki yabanci sutorleri yedekledigi icin fazlada bir sansi olmadi.Birsel ve Esmeral varken ve hoca rotasyon sevmezken istedigi dakikalari almasi mumkun olmadi.Final serisinde bize karsi attigi uclukler Saziyenin formsuz olmadiginin kaniti zaten.Cok kisa bir sure almasina ragmen o ucluklerle dengemizi bozmustu.Bize neden geliyor sorusu ise Turk rotasyonu zayif bir takim tercih etmesinden dogal bir sey yok.Fenerbahcede sure alamiyor sure alabilecegi takim tercihi yapiyor.Turkiye liginde iki takim oldugu icin baska bir sansi yok ve bize geliyor.Galatasaray onemli bir vitrin kim kacirmak ister bu firsati.

Ali'ye tamamen katılıyorum. İşin mantığını çok açık bir şekilde ifade etmiş.

Birde Turkiyede bu oynamama olayi cok yaygindir.Ve kimse bu durumlarin uzerine gitmez.Futbolda bile bu islerin uzerine gidilemiyorken bayan basketbolda kim ilgilenecek.Kayanin Efes-Fenerbahce serisinde Fenerbahce ile anlasip oynamamasi cok bilinen bir ornektir.Yada Servetin kendisinin itiraf ettigi Rijkaardi sabote etmesi durumu vardir futbolda.O yuzden bu isler nasil oluyor diye sasirmamak bu isler oluyorken Servet ve Hakan Balta nasil bu takimda,Kaya nasil Fenerbahcede oynuyor veya biz neden Saziyeyi transfer ediyoruz asil bunlara sasirmak lazim.

Final serisinde aklınızda kalan bir olay var mı?Eğer söyleyemezseniz ben bizzat size videolarını gönderebilirim o sene oynanan maçların.Bir de hatırlatma o dönem Eurocup'ı aldığımız sene TBBL final serisinde kendisi önünden geçen topa atlamamış ve izlemiş,geri dönerken yürümeyi tercih etmiş ve 4-5 adet boş üçlüğü airball atmıştır.Ha bunlar belki de performans eksikliğidir,bu kabul belki edilebilir diyelim ki ben etmiyorum.Asıl önemli nokta geçen sene Fenerbahçe'ye dönerken yaptığı açıklamalar:

Diyor ki hanımefendi:

'Fenerbahçe benim çocukluk aşkım.Fenerbahçe'ye geri gelişim benim için eve dönüş gibi oldu.'

Sizin mideniz bunu kaldırabilir ama benim midem o kadar laçka olmadı henüz.Ne onu,ne atacağı üçlükleri,ne yapacağı savunmayı ne de kazanacağımız şampiyonluğu ben istemiyorum.Defolsun gitsin!

Klavye başından hakaret etmek yakışmamış. Ben sizin neden bu kadar yalan ifadeler kullandığınızı anlayamıyorum, bir oyuncuyu sevmezsiniz beğenmezsiniz ki bende şaziyenin bizde faydalı olmadığını beklenen katkıyı veremediğine katılıyorum bunun farklı nedenleri var hastalığı ve eşinden boşanma dönemine rastlayan ciddi psikolojik buhramın bizde oynadığı döneme rastlaması,bunlara rağmen iyi performans sergilemeliydi evet kesinlikle katılıyorum sporcu ise bunların üstesinden gelip oynayacak. tartışılır ama birşey değil ki iddianız gibi maç satmak Şaziye gibi bir oyuncunun yapmayacağı en son şey.Şaziye maç seçiyor demek satmak için,dediklerinizin tutarsızlığı şurda hadi size inanalım bizde sattı diyelim ,ayrıldı takımdan ,aradan 3 ay geçti yine fenere karşı oynadı Mersin Forması ile Ankara'da Cumhurbaşkanlığı maçında mükemmel oynadı,en çok sevinen oyunculardan biri oldu kupayı kaldırdı Fenerbahçe seyircisi önünde.Hmm bir terslik var burda .Hayır hayır yok siz biliyorsunuzdur kesin, o gün satmak istememiştir dimi! o gün fenerbahçeli olduğunu unutmuş oyüzden dimi ! .
Ayrıca yazınızdan sonra şaziyenin fb transferi sonrası tüm açıklamalarına merak edip internetten fb dergi ,antu ve tbf sitelerinden baktım. Her yerde çıkan bir röportajın önüne bu oyuncunun kullanmadığı ''Fenerbahçe benim çocukluk aşkım''lafını eklemeniz art niyetli ön yargılı bir tavır sergilediğinizi gösteriyor.Beni kimin hangi takımı tuttuğu ilgilendirmiyor.Bir sporcunun başka takımı tutması farklı ,başka takımı tuttuğu bilinen bir oyuncunun döneklik yapıp transfer olduğunda Hayır ben x,y takımı tutuyordum demesi farklı bence şaziye bunu yapsa o zaman karakteri ile ilgili sorun var demektir.Bir insan takım tutar ama gidip başka bir kulüpte çalışabilir her kademede .Bir oyuncuyu beğenin beğenmeyin kesinlikle katılıyorum ama bir oyuncuyu tanımadan karakterini bilmeden, o dönem şartlarını içinde olduğu durumu ve neler yaşandığını bilmeden beklenen performansı sergileyemediği sezon için ,maç satmakla itham edip burayı takip eden taraftarları yanlış yönlendirmek ve yakından tanımadığınız karakterini kişiliğini bilmediğiniz bir oyuncuya klavye başından hakaret edip suçlamak kimseye yakışmaz.

Şaziye ile ilgili bu yorumlar beni iyice sıktı artık. Geçmişi ait olduğu yerde geride bırakıp, önümüze, geleceğe bakmanın zamanı geldi de geçiyor.
O günlerde ne olduysa oldu. Katılalım veya katılmayalım. Ama lütfen birbirimize ve bu formayı taşıyan ve taşıyacak olanlara hakaret etmeyelim, haksızlık yapmayalım.
Elbette düşüncelerimizi paylaşacağız, fikirlerimizi bu sayfalarda dile getireceğiz. Ama biraz daha saygı ve biraz daha anlayış lütfen.

Hala savunulması bile acı veriyor bana. milli takımda 50 sayı atsa ne olur , atmasa ne olur. lafımı da yemem , bu sene bize en çok katkıyı veren oyuncu olsun isterse ; ışıl'ın bacağını sahada bıraktığı o seride öyle bir oyun oynamasını unutmayacağım. gelsin topunu oynasın benden ona bir gram destek yok.

Hala savunulması bile acı veriyor bana. milli takımda 50 sayı atsa ne olur , atmasa ne olur. lafımı da yemem , bu sene bize en çok katkıyı veren oyuncu olsun isterse ; ışıl'ın bacağını sahada bıraktığı o seride öyle bir oyun oynamasını unutmayacağım. gelsin topunu oynasın benden ona bir gram destek yok.

Aynen katılıyorum.

Milli Takım'da iyi oynadı diye ona olan tavrımız değişecek mi yani? Kötü oynasaydı eleştirmeye devam edilecekti ama?

Önce Galatasaray forması taşırken önündeki topa uzanacağının, her topa atlayacağının garantisini versin, sonra bir ihtimal destek verebiliriz.

o kadar da değil Kemal Bey ben önce bize gelen sporcunun GS lı olup olmadığını merak ederim.. başka takımlı ise (özellikle ve öncelikle FB li )geçmişte - bir tavrı olmadı ise de kabul edebilirim ama GS lı bir sporcudan çok çok düşüktür kredisi benim için .. doğru veya yanlış...

... ama artık Şaziye sarı kırmızı forma giyecek.. yapacak birşey yok .. bekleyelim görelim .. küfür etmeyelim.. hakaret etmeyelim...

Önce sapla samanı ayırmak lazım.
Hiç birimiz bu platformda bir oyuncunun avukatı veya düşmanı değiliz. Zaten bir oyuncunun da böyle şeylere ihtiyacı yok. Hepimiz düşüncelerimizi, bilgimizi, fikrimizi bu ortamda özgürce paylaşıyoruz.
Farklı bakış açıları, yeni ve normalde ulaşamayacağımız konularda değişik bilgilerden hepimiz yararlanıyoruz.
Saygısızlık ve hakaret haricinde aklınıza gelebilecek her türden düşünceye sonsuz saygım var.
Ama sanırım biraz daha anlayışlı olmaya hepimizin de çok ihtiyacı var.

Sanırım İspanyol şair Campoamor'un bir sözü, ya da şiiri diyebiliriz, durumu çok iyi açıklıyor;

En este mundo traidor nada es verdad ni mentira; todo es según el color del cristal con que se mira.

In this treacherous world nothing is either truth or lie; everything depends on the color of the crystal that one looks through.

Bu kahpe dünyada hiç bir şey doğru veya yalan değildir; her şey (ardından) baktığınız camın rengine bağlıdır.

O seride ki Şaziyenin vurdumduymazlığı herkesin net bir şekilde gördüğü bir şeydi..Bu yüzden bende tavırlıyım..ama bir yandan da düşünüyorum Galatasarayda döküldü de Fenerbahçe de döktürdü mü? Fenerbahçede Bizde oynadığından daha berbattı..

Fenerbahçe serisinde toplar önünden geçerken hamle yapma zahmetinde bulunmamıştı(hatta kritik bir yerde top dışarı çıkmış,fenerbahçeye geçmişti)doğrudur,o seride ruhsuzdu ama Şaziye zaten genel olarakta o sene çok kötüydü.Şu milli takımdaki performansını o zamanki form durumuyla da gösteremezdi.Kendisini sevmiyorum ama artık bu ligde şampiyon olmamızın zamanı çoktan geçti.Çok katkı vermeyeceğini düşünsemde bu saatten sonra eleştirmekle elime birşey geçmiyor.Artık bekleyip görmek lazım.

Şaziye İvegin'in şike yaptığı gibi bir iddaada bulunmadım ben öncelikle.Kendisinin malum seride önünden geçen toplara baktığını,geriye koşarken aslında yürüdüğünü,maçı kazanmak adına hiçbir şey yapmaya çalışmadığını söyledim.

Bir oyuncu yeteneksiz olabilir,ya da yeteneğini o maçlık sahaya yansıtamamış da olabilir,sene boyunca kötü şut da atabilir.Bunlar kabullenilebilir gerçeklerdir.Ama hiçbir oyuncu mücadele etmemezlik,koşmamazlık yapamaz,yaparsa ihanet etmiş olur,arkadaşlarının kul hakkına girmiş olur.Kendisi de bunları yapmıştır.

Bu iki kavram ayrımını idrak etmek için illa çok ağdalı bir Türkçe'ye sahip olmak da gerekli değil bence.Şike maçı anlaşarak veya içinde kurarak bilerek oynamama olayıdır,ihanet ise sahaya terini akıtmama,arkadaşlarına eşlik etmemedir.

Siz biliyor musunuz ki bu oyuncular senelerdir her türlü pisliğe karşın o kupayı buraya getirebilmek için nasıl bir özveriyle oynuyor?Siz biliyor musunuz ki o seride Işıl Alben sakatlanma pahasına neler yaptı,kariyerini riske attı?Şaziye İvegin kimdir ki bu kulüpten para kazanacak fakat o formayı terletmeyecek?Siz kimi kime karşı savunduğunuzu zannediyorsunuz?

Galatasaray kimsenin psikolojik sorunlarıyla baş etmek zorunda olan bir kurum değildir.Oyuncunun başından geçenler kendisini bağlar,kulüp ona en zor zamanlarda destek olmuştur,şans vermiştir,o ise bu şansı ruhsuz bir surat ifadesi ve mücadeleden yoksun bir yapıyla geri çevirmiştir.Sen hem bu kulüpten para kazancaksın,hem zor zamanlarında herkes yanında olacak(İçerden bahsediyorum.) sonra sen sana inananlara ihanet edeceksin,yok öyle şey arkadaş!

Bu arada ben Şaziye İvegin maç sattı demediğim gibi Fenerbahçe'ye karşı sempatisinden dolayı da Fenerbahçe maçlarında rakip takım oyuncusuysa bir gevşiyor rahatlıyor asla demedim.O sizin Türkçe'niz ve anlama kapasiteniz ile alakalı bir durum.Beni kendisinin Mersin'deyken ne yaptığı ilgilendirmez,isterse sevdiği takıma 30 atsın.Beni kendisinin parçalıyla ne yaptığı veya yapmadığı ilgilendirir.Mersin olayını da hem çalan hem de oynayan sizsiniz.

Ben oyuncunun kendisini tanımam,bilmem,etmem;bilmek de istemiyorum.Bir oyuncunun sahada mücadele etmediği için takıma ihanet ettiğini söylemek için illa onu tanımak da gerekmez.Ben Tuğba Palazoğlu'nu da bir basketbolcu olarak yeterli görmüyorum ama onu ölümüne seviyorum,neden çünkü takımı için kavga ettiği için,savaştığı için,MÜCADELE ettiği için.

Kişi şahsına karşı eğer bir insan yalan ifadeler kullanıyorsa o kişiyi tanıması veya yakınında bulunan birisi olması gerçeği herhalde yadsınamaz.Benim mesleğim mimarlık,kendisinin basketbolculuk,ne karakterini bilirim,ne de huylarını,neyi sevip sevmediğini,ben sadece gözlerime inanırım,bu gözler o oyuncunun bana o seride mücadele etmediğini söyledi.Dolayısıyla kişisel bir önyargım yok,dediğim gibi mantıksal açıdan da olamaz da.Sadece fiile mahsuben oluşan bir nefretim var,bunu sorgulamak da kimseye düşmez.

Şimdi bunlar olayın benim açımdan başlangıç noktaları.Ben geçen sene Fener'e dönene kadar kendisinin Fenerbahçe'li olduğunu bilmiyordum açıkçası ama Fener'e gidince yok burası benim yuvam,geri döndüm çok mutluyum,evime döndüm,Fenerbahçe benim için bir aşk ifadelerini kullandığını FBTV'den bizzat izledim.Olabilir kendisi Fenerbahçe'li olabilir,herkes istediği takımı tutma hür iradesine sahiptir.Bunu söylemesi de hoş birşey kendisine güveni açısından.Ama şimdi kendisiyle bir röportaj yapılsa acaba kendisi yine Fenerbahçe'liyim diyebilecek mi,yoksa profesyonellikten mi dem vuracak?

Ben dedim ki sen hem mücadele etme,hem bu kulüpten para kazan,sonra da göğsünü gere gere ben Fenerliyim de,sonra da hiçbişey olmamış gibi Galatasaray'a geri dön.Yok ya!Burası ahır değil.Ben Fenerbahçe'li olduğunu söyleyen bir oyuncuyu asla kulubumde istemiyorum(Salt Şaziye özelinde değil) hele ki o oyuncu bu takıma ve arkadaşlarına mücadele etmeyerek olumsuz bir tavır sergilemişse kabaca defolsun gitsin diyorum.Şimdi belki bu oyuncuya karşı neden isteksiz olduğumu anlamışsınızdır,yoksa başka komplo teorileriyle karşı karşıya mı kalacağım?

Ayrıca beni buradaki arkadaşları olumsuz yönlendirip,onları gaza getirip oyuncunun üstüne yüklendirme gibi bir misyon yüklendiğimi iddaa etmişsiniz.Birincisi bu sitedeki herkes yaşına hiç bakılmaksızın gayet basketbol yorumlarından anlayabilen,kendisine ait hür fikirleri bulunan,neyin ne olduğunu görmek için başkasının yardımına ihtiyacı olmayan,kimsenin dümen suyuna girmeyen insanlardır.Bu sebepledir ki senelerdir türkiye de basketbol forumu denince akla GsBasket gelir.Şimdi siz ne hakla hem beni karalar,hem de bu insanları aptal yerine koyabilirsiniz?Burası sizin Şaziye'nin yorumlarını okuduğunuz sitelere benzemez,tek kelimeli fikirler yoktur,boş düşünceler bu forumda yer almaz.

Son olarak beni klavye erkeği olarak görmüşsünüz,ama ben yine de saygıda kusur etmek istemiyorum her ne kadar kendimi frenleyemesem de,eğer kendinizi Şaziye'yi tanıyan,onun karakterini iyi bilen biri olarak adlettiyseniz ve onu bu derece körü körüne savunuyorsanız demek ki ya kendisinin avukatısınız ya da ileri derecede bir sempatizanı,her halukarda Yıldız Teknik Üniveritesi Mimarlık Bölümü son sınıfı uzatmalı öğrencisi ben Necati Başaran'ın oyuncu hakkındaki düşüncelerini istediğiniz taşımakta özgürsünüz.Benim fikirlerim konusunda hiç kimseden bir çekincem yok,hodri meydan!

Bu mesajımdan sonra küfür de edilse bu konuda bir şey yazmayacağım,çünkü ikili tartışmalara girmek tarzım hiç değil.Sadece fikrimi bir kez daha tekrarlamak istiyorum.Bu taraftar hiçbir zaman şampiyonluğu alamadı diye oyuncusunu satmadı,onu hor görmedi,zafer için her yol mübahtır demedi,yeri geldi küme düşme mücadelesi veren takımını(Wilkinson'u,Evren'i,Rancik'i)bağrına bastı,yeri geldi 13-14 sene şampiyonluk göremedi ama isyan etmedi hep destek verdi.Fenerbahçe ile oynanan son final serisinde performans anlamında hiçbirşey ortaya koyamayan Evren Büker'i bağrına bastı,çünkü onlar mücadele etti,formasını ıslattı.

Bu bağlamda hem formasını ıslatmayan hem de Fenerbahçe'li olduğunu bildiğim bir oyuncuyu ben bu kulüpte istemiyorum,ama suç onun değil,suç onu bize izlemeye mahkum bırakan büyüklermizin.

Necati Başaran

arkadaslar biz şimdi ne dersek diyelım... ister yerden yere vuralım ister göklere cıkaralım... lig başladığında o armayı sırtına geciren herkeze destek sonsuz olacaktır.. kımler geldı gecti.. bi kalemde sayacağım balıc abdullah ercan revivo kazım.... bunlara destek olunmadı mı ? şaziye de aynı sekilde... lig başlasın cıkacak formayı terletecek ve başarılı da olunca hepimiz desteğimizi fazlasıyla vereceğiz...

Kimi oyuncu vardır güleryüzlüdür, şirindir, tribünle göz ve gönül teması kurar, seslenirsin karşılık verir, selamını alır ve sana el sallar, çağırırsın gelir, sahada spektaküler hareket yapar çoşturur seni, pek başarılı olamasa da gönlünde taht kurar.
Kimi oyuncu vardır asık suratlıdır, sempatik değildir, tribünle arası mesafelidir, seslendiğinde lütfen bakar ama fazla karşılık vermez, çağırırsın gelmez veya mecburen şöyle bir yaklaşır, sahada o da spektaküler hareket yapar coşturur seni, çok başarılı da olsa gönlünde diğeri kadar yer alamaz.
Ancak her ikisi de GALATASARAY forması giyiyordur ve sen orada GALATASARAY için varsındır. Duyguların, sevgin ve nefretin sana özeldir ve saygı duyulması gerekir.
AMA,
ASLOLAN GALATASARAY'DIR GERİSİ İSE TEFERRUAT.

Şu ışılla bir başkasının mücadele etme performansını kıyaslamak ta sıktı..Herşeyde Işılı örnek vermeyin..Işıl her pozisyona gözü kapalı atlar sakatlanma pahasına girer..Aynen futbolda da Bülent Korkmaz örneği olduğu gibi..Bir başka oyuncu bunu yapmıyor diye işi karakter tezine sokmanın anlamı yok..Hagide mücadele etmiyordu ben birkere Topa kaydığını görmedim..Yada Orhun eneyi ölümüne bir topa atladığını bilmem..ama sadece Işıl değil Esra şencebede kıyasıya girerdi pozisyona..Eleştirirsin eleştirilmezde işi karaktere dökmenin bir lüzumu yok.

Bir maçta sonuna kadar mücadele etmenin kriteri nedir?

Formayı ıslatmak, topa gözü kapalı, sakatlanma pahasına girmek yeterli mi? Ya da bunu yapmayan oyuncu formasının hakkını vermemiş mi olur?

Zor bir durum. Sanırım bir tek cevabı da yok. O anki koşullar, maçın gidişatı, skor, süre, durum yani bizim dışımızda o kadar çok faktör var ki o topa gözü kapalı dalmak veya dalmamak için.

Bunca yıl top oynadım, ölümüne, kafa göz yarıp atladığım toplar da oldu, dokunmadıklarım da. Hatta bir Türkiye Şampiyonası finallerinde ilk yarı hastanelik olup çeneme 5 dikiş atılmış ve sonra da o halde geri dönüp ikinci yarı çıkıp tekrar oynamıştım.
Bunu ancak yaşayan bilir.
O an topa atlayıp olası bir sakatlık neticesinde devre dışı kalıp takıma hiç faydalı olamamaktansa bir pozisyonu vereyim ama devamında yoğun çaba harcarım düşüncesi de gözardı edilmemeli. Dedim ya o kadar çok etken var ki belirleyici olan, üstelik pozisyon da bir anlık bir şey, göz açıp kapayana kadar geçiyor.

Necati Bey ,
Ben kimsenin avukatı yada sempatizanı değilim sadece kendi görüşlerimi iletiyorum.Erkek ve bayan basketbolunu da yaklaşık 20 senedir takip ediyorum .Oyuncuların,hakemlerin,antrenörlerinde çoğunu tanırım eski bir basketbolcu ve basketbol kökenli bir ailem olduğu için.Şaziye,Tuğba,Tutku,Ermal,Bahar,Melek Birsel'ide yakından tanırım bu insanların herhangi birine bir şey yazılsa hakaret ve gerçeğe dayanmayan bilgiler içeren aynı şekilde cevap vermeye, bilgilerimi paylaşmaya çalışırım.O yüzden sizin düşündüğünüz gibi bir insan olmadığını yazdım bu kadar.Yazabileceğim çok cevap var ama gereksiz Şaziye konusunun bu kadar uzaması.Sonuçta geldi umarım takıma katkı verir ,bizde yarattığı kötü izlenimi performans adına siler ve katkı yapar.Ben sadece forumda kimsenin kimseye DEFOL GİT deme hakkı ve bilmeden karalama hakkı olduğunu düşünmüyorum özellikle bir bayan sporcuya adı kim olursa olsun.Kimse kimseyi ikna etmek zorunda değil herkes hür biçimde yazıyor ben katılıp katılmadıklarımı ilettim Yazdıklarım gayet açıktı sizin yazdıklarınıza cevap niteliğindeydi.Hodri meydan olayına güldüm çok fazla ciddi olmuş:) Umarım tüm takım için hayırlı bir sezon olur .

İkili diyaloğun daha fazla uzamasına gerek yok madem ikimiz de birbirimize ve görüşlerimize saygı duyuyoruz,ben sadece hodri meydan lafını bana klavye başından sallamak da size yakışmamış dediğiniz için söyleme gereği duydum,sanki ben gerçek hayatta hem Şaziye İvegin'e hem de size onun bu takımda yeri olmadığını söyleyemezmişim,burdan kim olduğum belli değilmiş de rahat yazıyormuşum gibi bir ortam yarattığınız içindi.Neyse Allah herkesin kalbine göre versin..