Galatasaray basketbolunda yeniden yapılanma veya bir kültür görmek isteyenlere koç önerim Thorsten Leibenath. ULM'ün toplam oyuncu bütçesi 1.5 milyon dolar bile değilken epey iyi işler başardı. Burda 4 milyon dolar oyuncu bütçesiyle önemli işler yapacağına inanıyorum. Aslında Marina Maljkovic'in erkek basketbolda olan karşılığı Leibenath diyebilirim. Düşük bütçe, geliştirici ve sonuca ulaştırmaya çalışan, tüm sezon emek veren bir koç. Vasat oyuncularla çalışmasına rağmen beklenmedik işler başarmış, Brose'nin domine ettiği ligde 2-3 tane lig finali, 2-3 tane kupa finali oynamış, zeki bir koç. Hep kaybetmiş gibi gözükse de, elinde bulunan oyuncularla yaptıkları çok değerli. Hatta elinde iyi bir kadro olsa Trinchieri'nin önünde yer alacağına ihtimal veriyorum birkaç yıl sonra. Gelelim artılara-eksilere.
Thorsten 5-6 yıldır ULM'de ama en verimli sezonlarından biri bu sezondu diyebiliriz. ULM normal sezonda Brose'ye karşı 2'de 2 yaptı. Playoff'a doğru gelirken takım halinde düşüş yaşadılar. Burada koçun müdahalesini pek göremedik. Ayrıca sakatlıklar yaşadılar. Takımın 2 ana parçası (Butler playoff öncesi sakatlandı-Ohlbrecht 5 aydır sakat) sakatlandı ve kadroya ismini ben dahil çoğu kişinin hiç duymadığı bir tutkal eklediler. Ardından playoff'lar başladı. 2 farklı seride 2'şer kez evinde maç kaybettiler. Burada benden epey eksi puan gitti kendisine. (1.turda Ludwigsburg'a, 2.turda Ewe'ye) Kısaca rakiplere saha avantajını verdiler ama iş ciddiye bindiğinde 2 deplasmanda da rakibi sahadan silmeyi başardılar. Hatta Ewe serisinde 2-1 gerideyken (kaybetseler eleneceklerdi) 4.maçı deplasmanda domine ederek kazandılar. Fakat 5.maçta şutlar bir türlü girmedi. Yine de geri döndüler fakat yetmedi ve 3 sayı farkla yenilerek elendiler. Sonuç olarak sezon içinde 26-0 ilerlerken başarı Thorsten'indi evet ama Playoff'ta epey başarısızdı. Thorsten sene sonunu epey kötü geçirdi maalesef.
Kadroları epey vasat olmasına rağmen çok iyi bir takım oyununa sahipler. Topu yere vuran oyuncu yok denecek kadar az ama takım savunması konusunda başarılılar. Elindeki malzemeden müthiş bir yemek yapan aşçıya benzetiyorum Leibenath'ı. Mesela oyuncuların farklı yönlerini geliştirebiliyor. Aklıma gelenler: Daniel Theis, John Bryant, Raymar Morgan, Chris Babb, Will Clyburn, Pierria Henry, DeAndre Kane'in geldikleri nokta güzel örnek. 1-2 numarada kısa savunmasına dikkat ediyor. Kadro kurarken genellikle rakibin karşısında kalan ve takımı kontrol eden kısaları tercih etmeye çalışıyor. 3-4 numarada pek pozisyon ayrımı yapmıyor. Bunun sebebi biraz da elindeki kadronun yetersizliği fakat bunu kendi lehine çevirmeye çalışıyor. İyi savunma yaparak hücumda tempo yapmaya özen gösteriyor. Topu dolaştırarak rakibin savunma isteğini kırıyor. Oyuncularına geniş sınırlar içinde sorumluluk vererek özgür bırakmayı seviyor.
Eksilerin gelirsek. ULM basketbolunun temelini oluşturan koç elbette Leibenath fakat başka bir kulüpte aynı felsefeyi oturtabilir mi? Bu kafamı kurcalayan sorulardan biri. Diğer soru işaretim oyuncu seçimlerinde etkili olabilir mi? Sonuçta 6 yabancı alabiliyoruz ve 3 kısanın (PG-SG-SF) en az 2 tanesi oyuna topu yere vurarak hükmetmeli. İyi bir kimya yakalayabilir mi? Aslında kendisini bu konuda sürekli geliştiren birisi. Yani sabit düşünceli değil. Birçok oyuncu izliyor ve oyuncuların karakterini her şeyden önde tutmaya çalışıyor. Son problem Galatasaray taraftarının sabırsızlığı. Sezon ortası şubede bir saçmalıkla karşılaşsa ve paniklese, psikolojik olarak problem yaşar mı? Son olarak Thorsten'in 2019'a kadar ULM ile sözleşmesi olduğunu da belirteyim. Sanmıyorum bir teklifimiz olduğunu ama gelirse başarılı olacağını düşünüyorum.